Ελένη Κατσαντώνη

Γενικός Οικογενειακός Γιατρός Πάτρα

    • Contrast
    • Layout
    • Font
Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια νοσος που επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται την γλυκόζη. Το πάγκρεας παράγει την ινσουλίνη η οποία είναι η ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα να μετατρέψουν την ζάχαρη από το φαγητό που τρωμε σε ενέργεια.

Τι είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης?

Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια νοσος που επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται την γλυκόζη. Το πάγκρεας παράγει την ινσουλίνη η οποία είναι η ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα να μετατρέψουν την ζάχαρη από το φαγητό που τρωμε σε ενέργεια. Τα άτομα που πάσχουν από ΣΔ τύπου 2 παράγουν ινσουλίνη αλλά τα κύτταρα τους δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν με αποτέλεσμα αυτή να παραμένει στο αίμα και να προκαλεί υπεργλυκαιμία.

 

Τι προκαλεί τον Σακχαρώδη Διαβήτη?

Υπεύθυνοι είναι πολλοί λογοι και κυρίως συνδυασμοί αυτων:

Τα γονίδια . Άτομα που έχουν συγγενείς (μητερα,πατερας, αδέρφια) με ΣΔ ,έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν οι ίδιοι.

Αυξημένο σωματικο βάρος . τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία προκαλούν την λεγομένη ΄αντίσταση στη ινσουλίνη’. Τα κύτταρα αντιστέκονται στην δράση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη. Έτσι αυτή περισσεύει στην κυκλοφορία του αίματος.

Μεταβολικό σύνδρομο. Ο ΣΔ αναπτύσσεται συχνά σε άτομα με κεντρικού τύπου παχυσαρκία, αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Επίσης τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο πάσχουν κι από υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Ποιοι πρέπει να ελεγχθούν για σακχαρώδη διαβήτη?

Οι παρακάτω ομάδες είναι υψηλού κίνδυνου
– Άτομα άνω των 45 ετών
– Άτομα που έχουν μητέρα ή πατέρα ή αδερφό/ή με διαβήτη
– Υπερτασικοί, ακόμη κι αν βρίσκεται υπο έλεγχο με αντιυπερτασικά φάρμακα
– Υψηλά τριγλυκερίδια
– Χαμηλή την καλή χοληστερόλη hdl
– Άτομα με υψηλή χοληστερόλη