Ελένη Κατσαντώνη

Γενικός Οικογενειακός Γιατρός Πάτρα

    • Contrast
    • Layout
    • Font
Βιταμίνη D

H ΒΙΤΑΜΙΝΗ D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου κι προωθεί την ανάπτυξη των οστών. Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και του νευρομυικού.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D?

H ΒΙΤΑΜΙΝΗ D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου κι προωθεί την ανάπτυξη των οστών . επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και του νευρομυικού.

Η βιταμίνη συντίθεται στον οργανισμό κυρίως από την επίδραση του ήλιου. Γι αυτό συστήνεται η έκθεση 30 λεπτα την ημέρ για 3 μέρες την εβδομάδα.

Η ανεπάρκεια της έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού, με καρκίνο εντέρου, καρκίνο προστάτη, κατάθλιψη και αύξηση σωματικού βάρους. Ωστόσο οι μελέτες που αφορούν τις παραπάνω συνδέσεις είναι μικρές και δεν έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα.

 

Τροφες πλουσιες σε βιταμινη D

Τα ενισχυμένα με βιταμινη D γαλακτοκομικα (γιαούρτι, γάλα)
Οι γαρίδες , ο σολωμός ( όχι ιχθυοτροφείου), τα στρεδια
Επίσης οι κρόκοι αυγών κι ο τόνος σε κονσέρβα.

 

Ποιοi χρειάζεται να μετρήσουν την βιαταμίνη D?

Παραπάνω από τους μισούς Έλληνες βρέθηκε ότι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D. Είνα προφανές λοιπόν ότι η ηλιοφάνεια δεν είναι επαρκής. Είναι λοιπόν καλό να γίνει μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης d στο αίμα μια φορά τουλάχιστον.

Τα άτομα πουν έχουν αυξημένες ανάγκες είναι τα βρέφη, τα άτομα με σκουρο δέρμα, οι εγκυμονούσες κι οι θηλάζουσες, οι ηλικιωμένοι και οι τρόφιμοι ιδρυμάτων.