ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΣΤΟ ΑΥΤΙ) – Χρύσα Ι. Στάθη

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΣΤΟ ΑΥΤΙ)

3.1 Τραύματα δέρματος

 Ως τραύματα ορίζονται διάφορες κακώσεις στον οργανισμό. Υπάρχουν πολλά είδη τραυμάτων, ανάλογα με την περιοχή και τον τρόπο που προκαλείται ένα τραύμα. Έχουμε λοιπόν τα τραύματα δέρματος, τα κοιλιακά τραύματα, τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα εγκάυματα, τα χειρουργικά τραύματα, τα κατάγματα, κ.α.
     Αντικείμενο της συγκεκριμένης ενότητας είναι τα τραύματα δέρματος, όπου έχουμε λύση της συνέχειας του δέρματος. Χωρίζονται σε δύο είδη: τις εκδορές και το θλαστικό τραύμα.
     Εκδορά είναι η απόσπαση ή αποκόλληση της επιδερμίδας και επιπόλαια καταστροφή του χορίου του δέρματος.
     Θλαστικό τραύμα είναι ο τραυματισμός όλου του πάχους του δέρματος. Τα τραύματα αυτά χρειάζονται σχεδόν πάντα συρραφή για το συμπλησιασμό των χειλέων.
     Η περιποίηση του τραύματος ξεκινάει με τον καθαρισμό αυτού. Ο καθαρισμός έχει ως σκοπό την απομάκρυνση ξένων σωμάτων και την αντισηψία τοπικά.Γι΄αυτό το λόγο υπάρχουν δύο είδη καθαρισμού: ο μηχανικός καθαρισμός και ο καθαρισμός με χημικά μέσα.
     Ο μηχανικός καθαρισμός επιτυγχάνεται ξεπλένοντας το τραύμα με καθαρό νερό υπό πίεση ή με φυσιολογικό ορό.
     Ο καθαρισμός με χημικά μέσα επιτυγχάνεται αρχικά με τη χρήση οξυζενέ (διάλυμα 1%) και στη συνέχεια Ιωδιούχου Ποβιδόνης 10% (Betadine). Δε χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα Betadine γιατί μπορεί να προκαλέσουμε ερεθισμό ή ακόμη και χημικό έγκαυμα. Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένη γάζα και ο καθαρισμός γίνεται από το κέντρο του τραύματος προς την περιφέρεια.
     Αν το τραύμα πρέπει να καλυφθεί, χρησιμοποιούμε πρώτα βαζελινούχο γάζα και από πάνω στεγνή αποστειρωμένη γάζα. Βασική προυπόθεση για τη σωστή επούλωση ενός τραύματος είναι αυτό να παραμείνει στεγνό και καθαρό. Η υγρασία εμποδίζει την επούλωση και προάγει την ανάπτυξη μικροβίων. Ανάλογα με το είδος του τραύματος και την περιοχή που βρίσκεται, γίνονται και οι αλλαγές των γαζών. Γενικά τα περισσότερα τραύματα χρήζουν αλλαγής κάθε δεύτερη μέρα.
     Κάποια τραύματα μπορούν να μείνουν ακάλυπτα. Σε αυτή την περίπτωση,μετά τον καθαρισμό, ψεκάζουμε με σπρέυ Νεομυκίνης.

3.2 Συρραφή τραύματος

     Η συρραφή του τράυματος γίνεται από το γιατρό. Για τη συρραφή ενός τράυματος χρειάζονται τα εξής υλικά:

 • Χειρουργικό πεδίο.
 • Βελονοκάτοχο και ράμματα.
 • Μαχαιρίδιο.
 • Ψαλίδι.
 • Χειρουργική λαβίδα.
 • Αποστειρωμένες γάζες.
 • Απλά γάντια
 • Αποστειρωμένα γάντια.
 • Σύριγγα 10 ml.
 • Βελόνα ινσουλίνης.
 • Διάλυμα Λιδοκαΐνης 2%.

3.3 Εισχώρηση ξένων σωμάτων στο μάτι ή το αυτί.

     Ειδική κατηγορία τραυματισμού είναι και εισχώρηση ξένων σωμάτων στο μάτι ή το αυτί. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ,μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, παραπέμπουμε το θύμα σε ειδικό.
     Όταν έχουμε εισχώρηση ξένου σώματος στο μάτι, βασικής σημασίας είναι ο καλός καθαρισμός με καθαρό νερό υπό πίεση. Η πλύση γίνεται με τη χρήση μιας σύριγγας, με την οποία εκτοξεύουμε νερό από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία του οφθαλμού, ενώ λέμε στο θύμα να κοιτάει προς την εξωτερική γωνία. Φροντίζουμε να ξεπλύνουμε όλο τον οφθαλμό, ακόμη και κάτω από τα βλέφαρα. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μάτι με οφθαλμικό επίδεσμό και παραπέμπουμε στον ειδικό.
     Η αφαίρεση ξένου σώματος από το αυτί πρέπει να γίνεται από ειδικό με ωτοσκόπηση. Αν εισχωρήσει έντομο στον εξωτερικό ακουστικό πόρο, μπορούμε να ρίξουμε λίγο οξυζενέ, όπου αυτό θα το σκοτώσει και ο αφρός θα το ανεβάσει στην επιφάνεια.

Στάθη Χρύσα
Γενικός Ιατρός

Share
Share
Translate »