ΠΝΙΓΜΟΣ ή ΠΝΙΓΜΟΝΗ – Χρύσα Ι. Στάθη

ΠΝΙΓΜΟΣ ή ΠΝΙΓΜΟΝΗ

images (1)6.1 Ορισμός και αίτια

     Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από νερό ή από φαγητό. Στα παιδιά πνιγμονή μπορεί να συμβεί από κάθε λογής ξένο σώμα.Έχουν αναφερθεί πνιγμοί ακόμη και σε μπανιέρες. Εάν η απόφραξη του αεραγωγού είναι μερική, τότε το θύμα με το βήχα μπορεί να απομακρύνει το ξένο σώμα. Εάν η απόφραξη είναι πλήρης, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το θύμα συνήθως φέρνει τα χέρια του στο λαιμό και δεν μπορεί να μιλήσει, το χρώμα του δέρματος γίνεται μπλε και στη συνέχεια χάνει τις αισθήσεις του. Γενικά τα συμπτώματα και σημεία του θύματος πνιγμού είναι τα εξής: ωχρότητα ή κυάνωση, αίσθημα δυσφορίας που συνεχώς μεγαλώνει, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια σφυγμού, σταδιακή απώλεια συνείδησης, ανακοπή και θάνατος. Όταν πρόκειται για πνιγμό σε νερό έχουμε και υποθερμία.

6.2 Αντιμετώπιση πνιγμονής

     Όταν πρόκειται για πνιγμό στο νερό, αρχικά ελέγχουμε την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία. Αν αυτά απουσιάζουν τότε εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ. Αν το θύμα αναπνέει, το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης και το ενθαρρύνουμε να αποβάλλει το νερό με το βήχα και με πλήξεις στην πλάτη. Παράλληλα το θερμαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την υποθερμία. Στα θύματα πνιγμού σε νερό, η ΚΑΡΠΑ συνεχίζεται μετά την αναθέρμανση του θύματος. Όταν πρόκειται για πνιγμονή από ξένο σώμα ο αλγόριθμος είναι ο εξής:

                              pnigmos3

     Πλήξεις στην πλάτη:
          Εάν το θύμα είναι όρθιο ή καθιστό, στεκόμαστε στο πλάι και ελαφρώς πιο πίσω, στηρίζουμε το θώρακα με το ένα χέρι, γέρνοντας τον προς τα εμπρός, έτσι ώστε το ξένο σώμα να βγει προς τα έξω με τη δύναμη της βαρύτητας και δίνουμε 5 κτυπήματα στην πλάτη του μεταξύ των δύο ωμοπλατών.
          Εάν το θύμα είναι πεσμένο κάτω, γονατίζουμε και το φέρνουμε προς εμάς,υποστηρίζοντας το θώρακα του με το ισχίο μας, δίνουμε πέντε κτυπήματα στην πλάτη.
     Κοιλιακές Ωθήσεις:
          Για τις κοιλιακές ωθήσεις, εφαρμοζουμε το χειρισμό Heimlich.
          Εάν το θύμα είναι όρθιο ή καθιστό, στεκόμαστε από πίσω, τοποθετούμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση του και το γέρνουμε όσο το δυνατόν προς τα εμπρός. Κάνουμε το ένα χέρι γροθιά και το τοποθετούμε μεταξύ της ξιφοειδους αποφύσεως του στέρνου και του ομφαλού. Φέρνουμε το άλλο χέρι από πάνω και τραβάμε δυνατά προς τα μέσα και άνω. Το ξένο σώμα πρέπει κανονικά να μετακινηθεί και να εκδιωχθεί προς τα έξω.pnigmos2


          Εάν το θύμα είναι πεσμένο, το γυρίζουμε σε ύπτια θέση. Γονατίζουμε δίπλα του και τοποθετούμε τη μία παλάμη μας μεταξύ ξιφοειδούς αποφύσεως του στέρνου και ομφαλού. Τοποθετούμε την άλλη παλάμη από επάνω και δίνουμε ώθηση πιέζοντας προς τα κάτω και προς το κεφάλι.

                              

           Αν μετά τον αλγόριθμο το ξένο σώμα δεν έχει βγει, τότε ελέγχουμε το στόμα μήπως είναι ορατό και μπορούμε πλέον να το απομακρύνουμε με το χέρι. Διαφορετικά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή.
          Εάν κάποια χρονική στιγμή το θύμα χάσει τις αισθήσεις του, τότε καταργείται ο μυικος τόνος και χαλαρώνουν οι μύες γύρω από το λάρυγγα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανή είσοδο αέρα στους πνέυμονες και πλέονεφαρμοζουμε τον αλγόριθμο της βασικής ΚΑΡΠΑ.

Στάθη Χρύσα
Γενικός Ιατρός

Share
Share
Translate »