ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ – Χρύσα Ι. Στάθη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1.1 Η Ανάγκη

timthumbΤα έξοδα που σχετίζονται με το τραύμα ξεπερνούν τα 400 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο στις ΗΠΑ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται χαμένοι μισθοί, ιατρικά έξοδα, έξοδα ασφαλιστικών εταιρειών, καταστροφές ακίνητων περιουσιών, απώλειες λόγω πυρκαγιάς,έξοδα εργοδοτών καθώς και έμμεσα έξοδα από εργατικά ατυχήματα.

Όσο σημντικά και αν είναι αυτά τα δεδομένα, το πραγματικό κόστος του τραύματος στην κοινωνία φαίνεται, αν σκεφτεί κανείς ότι το τραύμα αποδεκατίζει κυρίως τις νεαρές και δυνητικά παραγωγικότερες ηλικίες. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 1-44 ετών στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες και καταλαμβάνει όλο και πιο σημαντική θέση στις αναπτυσσόμενες και υποανάπτυκτες καθώς εξαλείφονται οι λοιμώδεις ασθένειες.

Τα δεδομένα (αιτίες θανάτου ανά ηλικία κατά τα έτη 2000-2005) της Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις παραπάνω διαπιστώσεις και για τη χώρα μας.

Η κατάλληλη και έγκαιρη φροντίδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την τελική έκβαση του τραυματία. Οι θάνατοι που συμβαίνουν μετά από τραυματισμό έχουν τρικόρυφη κατανομή.

Η πρώτη αιχμή παρατηρείται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά τον τραυματισμό. Μόνο η πρόληψη μπορεί να μειώσει τους θανάτους αυτής της περιόδου.

Η δεύτερη αιχμή παρατηρείται μέσα σε λίγα λεπτά ως αρκετές ώρες μετά τον τραυματισμό. Με έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης και εξειδικευμένη παρέμβαση, οι θάνατοι αυτοί μπορούν να μειωθούν. Δηλαδή η παροχή πρώτων βοηθειών στην τραυματολογία παρεμβαίνει σε αυτή την κατηγορία

Η τρίτη αιχμή παρατηρείται μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά τον τραυματισμό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή της αποκατάστασης.

1.2 Αρχες και προΰποθέσεις για την εφαρμογή πρώτων βοηθειών

Βασική αρχή όσων ασχολούνται με την παροχή πρώτων βοηθειών, είναι η ατομική προστασία. Ελέγχουμε την ασφάλεια του χώρου και προστατεύουμε τους εαυτούς μας με τη χρήση γαντιών, μασκών, προστατευτικών γυαλιών και ρουχισμού.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του τραυματία, η αρχή είναι, ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή. Για παράδειγμα ένα ανοιχτό κάταγμα όσο εντυπωσιακό και αν είναι σαν εικόνα, δεν είναι τόσο άμεσα απειλητικό για τη ζωή, όσο είναι η απώλεια του αεραγωγού. Γενικά γνωρίζουμε ότι η απώλεια του αεραγωγού σκοτώνει γρηγορότερα από την απώλεια της δυνατότητας αερισμού, η οποία σκοτώνει πιο γρήγορα από την απώλεια κυκλοφορούντος όγκου αίματος.

Βασική προΰπόθεση για την παροχή πρώτων βοηθειών είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Ελέγχουμε καθημερινά το χώρο των πρώτων βοηθειών. Δοκιμάζουμε τη λειτουργία των μηχανημάτων, αναπληρώνουμε άμεσα τα χρησιμοποιημένα υλικά και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο χώρος των πρώτων βοηθειών πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο εργονομικός. Τα φάρμακα και τα μηχανήματα πρέπει να είναι προσβάσιμα, ενώ το φορείο του ασθενή\τραυματία, πρέπει να είναι ελεύθερο από όλες τις πλευρές.

Τέλος πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι ο τραυματίας βιώνει έντονο πόνο και εντονότατο σωματικό και ψυχολογικό stress. Ως εκ τούτου η συνεργασία μαζί του τις περισσότερες φορές είναι δυσχερής. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προΰποθέτει ψυχραιμία, συντονισμό και ακρίβεια πράξεων από όλο το προσωπικό (ιατρικό-νοσηλευτικό-βοηθητικό).

Στάθη Χρύσα
Γενικός Ιατρός

Share
Share
Translate »