Χριστουγεννιάτικες απολαύσεις χωρίς ενοχές! – Χρύσα Ι. Στάθη

Χριστουγεννιάτικες απολαύσεις χωρίς ενοχές!

cropped-christmas.jpgΑυτή η περίοδος των εορτών είναι συχνά μια ευκαιρία για υπερβολές. Είναι εφικτό, γνωρίζοντας και τηρώντας μερικές βασικές αρχές, να απολαμβάνετε τις εορταστικές γαστρονομικές δημιουργίες, έχοντας παράλληλα τον έλεγχο του βάρους σας.

Βασικές αρχές:

  • Ακολουθείτε κανονικά το πρόγραμμα σας  πριν και μετά το εορταστικό γεύμα. Μην παραλείπετε τα γεύματα ή τα σνακ του προγράμματος σας, επειδή σκοπεύετε να φάτε παραπάνω στο εορταστικό γεύμα. Ένα προϊόν Εurodiet πριν το εορταστικό γεύμα θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα φάτε.
  • Αποφύγετε να ξεκινήσετε το εορταστικό γεύμα με ψωμί. Ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτα και πρωτεΐνη (κρέας) και στη συνέχεια περνάτε στα συνοδευτικά του γεύματος που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως ρύζι, πατάτες, ψωμί, τηγανητά ορεκτικά, φρούτο, γλυκό). Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λαχανικών θα προάγει τον κορεσμό και θα συμβάλει στη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυχαιμίας που θα προκληθεί από το εορταστικό γεύμα.
  • Εάν αποφασίσετε να φάτε επιδόρπιο ή φρούτο (αποφύγετέ το αν είστε στις φάσεις 1 και 2), καλύτερα είναι να το κάνετε στο τέλος του γεύματος, γιατί οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες θα καθυστερήσουν την απορρόφηση των σακχάρων τους. Επίσης καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να περιορίσετε την κατανάλωση αμυλούχων και επεξεργασμένων δημητριακών όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα.
  • Διαθέτετε για το γεύμα τουλάχιστον 20 λεπτά. Σε ένα γιορτινό τραπέζι δεν υπάρχει το άγχος και το stress της καθημερινότητας. Μασάτε καλά κάθε μπουκιά απολαμβάνοντας τις γεύσεις. Έτσι βοηθάτε το σώμα σας να στέλνει έγκαιρα το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε και να σταματήσετε. Μάθετε να τρώτε τόσο αργά, ώστε να μπορείτε να κουβεντιάζετε με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι. Ένα τρικ που μπορείτε να κάνετε είναι, ενώ τρώτε, να σταματάτε κάθε τρεις μπουκιές για 1-2 λεπτά.

Επιλέγετε και διαχειρίζεστε τις ποσότητες:

  •  Υπολογίζετε την πρωτεΐνη με βάση την παλάμη σας (σε έκταση και πάχος), καταναλώνετε ελεύθερα τα λαχανικά (όχι λιγότερο από 2 «χούφτες») και δοκιμάζετε ό, τι άλλο σας ευχαριστεί, αλλά μόνο μια μπουκιά από το κάθε πιάτο για να πάρετε τη γεύση (π.χ. τζατζίκι, τυρί, πατάτα, ρύζι, μακαρόνια) (σε ποσότητα όσο η γροθιά σας).
  • Περιορίζετε το αλκοόλ σε ένα ή δύο ποτήρια σαμπάνιας ή/και ένα ή δύο ποτήρια κρασιού μαζί με το γεύμα. Αν το κρασί το αραιώσετε με σόδα τότε το 1 ποτήρι μπορεί να φτάσει να γίνουν 3 και τα 2 να γίνουν 6 (1/3 κρασί και 2/3 σόδα). Η συστηματική εναλλαγή ενός ποτηριού νερό και ενός ποτηριού αλκοόλ μπορεί «να σας κρατήσει» για ώρα. Τα σκληρά ποτά μπορείτε να τα αραιώσετε με σόδα ή coca cola light (π.χ. ουίσκι με coca cola light ή καμπάρι σόδα). Αποφύγετε τη μπύρα, τα λικέρ, τα γλυκά κρασιά και τα κοκτέιλ, γιατί περιέχουν αξιοσημείωτα ποσά υδατανθράκων.
  • Εντοπίζετε τα πιάτα που είναι πλούσια σε λίπος (τηγανητές πατάτες, πιάτα με σος) και περιορίζετε ιδιαίτερα τις ποσότητές τους.

diet-guiltΜην αισθάνεστε ενοχές :

Αυτά τα εορταστικά γεύματα είναι μια μοναδική ευκαιρία να τα απολαύσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Όλοι το ευχαριστιούνται, γιατί όχι κι εσείς; Αυτή η ευχαρίστηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή ψυχολογία και την ισορροπία σας.

 

Κινηθείτε:

Χαρείτε τη μαγεία των Χριστουγέννων περπατώντας παρέα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Ένας ελαφρύς περίπατος συστήνεται μισή ώρα μετά από ένα εορταστικό γεύμα, καθώς βοηθάει την μείωση της μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου.


Μικρές συμβουλές  για να αντεπεξέλθετε σε καταστάσεις “υψηλού κινδύνου”.

Αν βρεθείτε σε εστιατόριο:

  • Καλό είναι να συμμετέχετε στην επιλογή του εστιατορίου.
  • Συμμετέχετε στην παραγγελία, έτσι ώστε να μπορέσετε να έχετε στο τραπέζι σαλάτες και ορεκτικά χαμηλών λιπαρών.
  • Ζητήστε πληροφορίες από τον σερβιτόρο, για τον τρόπο παρασκευής, αλλά και με τι συνοδεύεται το κυρίως πιάτο που θα παραγγείλετε.
  • Επιλέξτε η μερίδα σας να συνοδεύεται από λαχανικά και όχι από πατάτες τηγανητές ή ρύζι, ενώ οι σάλτσες- σος καλό είναι να αποφεύγονται.

Αν βρεθείτε σε τραπέζι με μπουφέ:

  • Πριν ξεκινήσετε να βάζετε στο πιάτο σας διάφορα τρόφιμα,εξερευνήστε λίγο ώστε να δείτε τι υπάρχει διαθέσιμο και τι θα επιλέξετε.
  • Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη (π.χ. γαλοπούλα, κρέας φούρνου ή κατσαρόλας, κοτόπουλο) και στα λαχανικά.christmas-buffet-social
  • Φροντίστε το 1⁄2 του πιάτου να καταλαμβάνεται από λαχανικά και το 1⁄4 με την πρωτεΐνη. Στο 1⁄4 που παραμένει συμπληρώνετε με μικρή ποσότητα από 2-3 πιάτα της αρεσκείας σας.
  • Επισκεφθείτε τον μπουφέ μόνο μια φορά και απομακρυνθείτε.Αν μείνετε κοντά μπορεί να μην αποφύγετε τον πειρασμό να τσιμπολογήσετε.
  • Ένα άδειο πιάτο και ένας γεμάτος μπουφές είναι ένας κακός συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά πολύ μεγάλη κατανάλωση φαγητού. Ξεφορτωθείτε όσο γρηγορότερα γίνεται το πιάτο σας μόλις αδειάσει.

Αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι σας:

  • Σκεφτείτε αν πρέπει να ετοιμάσετε για τους καλεσμένους σας, πολλά φαγητά πλούσια σε λίπος και θερμίδες τη στιγμή που Christmas-tableπολλοί μπορεί να προσέχουν τη διατροφή τους ή να έχουν προβλήματα υγείας.
  • Υπολογίστε από πριν τις ποσότητες τροφίμων που θα μαγειρέψετε και αγοράστε μόνο αυτά που θα χρειαστείτε. Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι πλούσιο χωρίς σπατάλες. Αν πρόκειται να μαγειρέψετε για πέντε άτομα, μαγειρέψτε για πέντε άτομα.
  • Αν περισσέψει φαγητό, τοποθετήστε το στην κατάψυξη και βγάλτε το από εκεί όποτε τo επιθυμήσετε. Επίσης, μπορείτε να δώσετε το φαγητό που περίσσεψε σε γνωστούς, γείτονες ή άστεγους της περιοχής.
  • Αν συνηθίζετε να τρώτε καθώς ετοιμάζετε φαγητά, προσπαθήστε τη συγκεκριμένη ώρα να μασάτε τσίχλα.
  • Αν έχετε φτιάξει κουραμπιέδες/μελομακάρονα, τοποθετήστε ένα μπολ με φρούτα δίπλα από το μπολ με τα γλυκά. Αυτό θα σας κάνει πάντα να θυμάστε ότι έχετε 2 επιλογές. Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε κατά συνείδηση!Christmas-table

Αν είστε καλεσμένος/η σε άλλο σπίτι:Christmas-Food-and-Decoration

  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα καλό είναι να γνωρίζετε εκ τωνπροτέρων τι θα υπάρχει μαγειρεμένο. Έτσι μπορείτε να αποφασίσετε πιο πριν τι θα καταναλώσετε.
  • Προσφερθείτε να βοηθήσετε στο σερβίρισμα, ώστε να επιλέξετε τη μερίδα που θα περιέχει το πιάτο σας.
  • Ρωτώντας τη συνταγή κάποιου ιδιαίτερου πιάτου , όχι μόνο βελτιώνει τις γνώσεις σας στο μαγείρεμα, αλλά σας δείχνει και το αν πρέπει να επιλέξετε το συγκεκριμένο έδεσμα και σε ποια ποσότητα.

Αν παρεκτραπείτε:

  • Συνεχίζετε τα γεύματα της δίαιτας σας, σαν να μην συνέβη τίποτα. Το να παρεκτραπείτε σε ένα γεύμα δεν ακυρώνει την προσπάθεια σας. Εάν όμως μείνετε σε αυτό και το δείτε ως αποτυχία, θα οδηγηθείτε σε απογοήτευση και το πιο πιθανόν είναι να συνεχιστεί η υποτροπή και στα επόμενα γεύματα ή ακόμα και στις επόμενεςημέρες. Και αυτό πράγματι μπορεί να «πάει πίσω» την προσπάθειά σας.
  • Μην ζυγιστείτε την επόμενη μέρα (και εννοείτε ούτε αμέσως μετά). Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε άμυλο, σάκχαρα και λιπαρά οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης της ινσουλίνης και επακόλουθη αύξηση του συνολικού νερού στο σώμα. Η αύξηση του βάρους σχετίζεται με το γεγονός αυτό, και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αύξηση του λίπους.

Απο την επιστημονική ομάδα της

Eudoriet logo

 

Share
Share
Translate »