Πασχαλινό τραπέζι! – Χρύσα Ι. Στάθη

Πασχαλινό τραπέζι!

ωωδωδφωδφ
Το Πάσχα έρχεται και μαζί του φέρνει τα σοκολατένια αυγά, τα κουλουράκια, το τσουρέκι και πολλά άλλα νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα στο πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι! Μην πανικοβάλλεστε!
 
 
 
 
Μπορείτε άφοβα να απολαύσετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας!
 
• Φτιάξτε μισή δόση από πασχαλινά κουλουράκια και προτιμήστε μια πιο “light” συνταγή από την παραδοσιακή, με αλεύρι ολικής άλεσης, γλυκαντικό και μαργαρίνη χαμηλή σε λιπαρά!
 
• Επιλέξτε τα πασχαλινά σας “λαγουδάκια” με προσοχή! Η μαύρη σοκολάτα λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε κακάο (70-85%), έχει εντονότερη γεύση και ικανοποιεί την επιθυμία μας για γλυκό με μικρότερη ποσότητα!
 
• Να θυμάστε πως το αγαπημένο μας τσουρέκι είναι επιδόρπιο! Προτιμήστε να το καταναλώσετε στο τέλος του γεύματος σας έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων, και όχι σαν πρωινό καθημερινά με τον καφέ!
 
• Λίγο πριν αλλά και λίγο μετά το Πασχαλινό τραπέζι, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες με φρούτα, λαχανικά και άλιπη πρωτεΐνη!
 
• Μην στερηθείτε τίποτα στο Πασχαλινό τραπέζι! Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη (αρνί, κατσίκι) και στη σαλάτα, και στη συνέχεια δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα από τα υπόλοιπα εδέσματα που σας αρέσουν!
Κινηθείτε, είναι σχεδόν καλοκαίρι! Ένα απλό περπάτημα μετά το φαγητό βοηθάει στη μείωση της μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα!

 

Αρνί ή κατσίκι;

Το κρέας αποτελεί τον κυριότερο πρωταγωνιστή στο πασχαλινό τραπέζι και καθώς πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι το εξής:

Αρνί ή κατσίκι;

Aπό μια προσεκτική ματιά στη σύσταση τους προκύπτει ότι και τα δύο περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας (βιολογικής αξίας), της βιταμίνης D, των βιταμινών του συμπλέγματος B, ιδιαιτέρως της Β12, καθώς επίσης και του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές!

Το κατσικίσιο κρέας έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, χαμηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερη περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA) σε σχέση με το αρνίσιο. Tα 100 γρ. αρνιού περιέχουν περίπου 320 θερμίδες και 15-20 γραμμάρια λίπους ενώ το κατσίκι περιέχει περίπου 200 θερμίδες και 4 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια. Τα κορεσμένα λίπη σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου και αύξηση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ενώ το γ-λινολεϊκό οξύ συμβάλλει στη μείωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

Το κατσίκι αποτελεί λοιπόν καλύτερη επιλογή για το πασχαλινό γεύμα. Ό,τι και να επιλέξουμε όμως, έχει μεγάλη σημασία να αφαιρέσουμε την πέτσα και να το συνοδεύσουμε με μια πλούσια σαλάτα, η οποία λόγω των φυτικών ινών που περιέχει θα μειώσει την απορρόφηση του λίπους.

Επίσης, μπορούμε να σουβλίσουμε με πιο υγιεινό τρόπο, προσθέτοντας λεμόνι και μπαχαρικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και μειώνοντας έτσι τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών που δημιουργούνται στην επιφάνεια του κρέατος!

Καλό σούβλισμα!

Απο την επιστημονική ομάδα της Eurodiet Med

Share
Share
Translate »