Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περίπου 40 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο. – Χρύσα Ι. Στάθη

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περίπου 40 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο.

fat-woman-choosing-chocolate-cake-instead-of-doing-gymnastics-smiling-happily17 Μαρτίου 2015
Cancer Research UK

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περίπου 40 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σχετίζονται με το βάρος στη διάρκεια της ζωής τους, από ό,τι οι γυναίκες ενός υγιούς βάρους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιευονται από το Cancer Research UK.

«Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ενταχθείτε σε ένα γυμναστήριο και να τρέχετε  μίλια κάθε μέρα ή να εγκαταλείψετε  το αγαπημένο σας φαγητό για πάντα. Απλά κάνοντας μικρές αλλαγές που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο.» – Δρ Julie Sharp

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου – συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, μετά την εμμηνόπαυση του μαστού, της χοληδόχου κύστης, της μήτρας, των νεφρών, του παγκρέατος και του καρκίνου του οισοφάγου.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία βρίσκουν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περίπου μία στις τέσσερις κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συνδέεται με το βάρος τους στη διάρκεια της ζωής τους.

Σε μια ομάδα 1.000-ων παχύσαρκων γυναικών, 274 διαγνώστηκαν με καρκίνο σε σύγκριση με 194 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μια ομάδα 1.000-ων  γυναικών με φυσιολογικό βάρος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο Δρ Julie Sharp, επικεφαλής  ενημέρωσης του Cancer Research UK, δήλωσε: «Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη, αλλά δεν είναι ανάγκη να εγγραφείτε σε ένα γυμναστήριο και να τρέχετε μίλια κάθε μέρα ή να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας φαγητό για πάντα. Απλά κάνοντας μικρές αλλαγές που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Για να ξεκινήσετε προσπαθήστε να πάρετε το λεωφορείο μια στάση πιο μακριά και μειώστε τα λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα. Η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο,  σταδιακά  βασιστείτε  σε αυτές τις μικρές αλλαγές για την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που μπορείτε να διατηρήσετε. Και μάθετε για τυχόν  υπηρεσίες κοντά σας, οι οποίες μπορούν να παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

«Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος του καρκίνου μας εξαρτάται από ένα συνδυασμό των γονιδίων μας, το περιβάλλον μας και άλλες πτυχές της ζωής μας, πολλές από τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε – βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Στην πρώτη θέση παραμένει  να είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση της νόσου.

«Αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως το κάπνισμα, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, υγιεινή διατροφή και περιορισμό του αλκοόλ – είναι οι μεγάλες ευκαιρίες για όλους μας να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου . Κάνοντας αυτές τις αλλαγές δεν αποτελεί εγγύηση κατά του καρκίνου, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες υπέρ μας».

πηγή: cancerresearchuk.or

Share
Share
Translate »