Η μέθοδος Eurodiet και οι άλλες… – Χρύσα Ι. Στάθη

Η μέθοδος Eurodiet και οι άλλες…

Παχυσαρκία

  1abc9a-e1417201247633   Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού ενώ η ταξινόμησή της βασίζεται στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), ως παχυσαρκία λοιπόν ορίζεται ΒΜΙ>30,ενώ όταν το ΒΜΙ ξεπερνάει το 40, τότε αναφερόμαστε στη βαριά ή νοσογόνο παχυσαρκία ή παχυσαρκία τάξης ΙΙΙ. Από το 1980 και μετά η επίπτωση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Συγκεκριμένα αυξάνει η επίπτωση της βαριάς νοσογόνου παχυσαρκίας από ό,τι της μέτριας.

  •  Μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση πρώτης γραμμής της παχυσαρκίας εξακολουθεί να είναι συντηρητική (μη επεμβατική)
  • Ακρογωνιαίος λίθος κάθε δίαιτας είναι η μακροπρόθεσμη μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης
  • Οι δίαιτες χωρίζονται σε δίαιτες χαμηλών (1000-1500 Kcal) και πολύ χαμηλών θερμίδων (800-1000Kcal).

 Δίαιτες

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων όπως έχουν ορισθεί από την ομάδα εργασίας SCOOP-VLCDC (scientific  cooperation on questions relating to food- ομάδα ειδικών ορισμένη από το Directorate General υγείας και προστασίας των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής ένωσης), περιλαμβάνουν τυπικά στέρηση υδατανθράκων και υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη απώλεια βάρους και διατήρηση της αλίπου μάζας. Πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αυτό συνήθως το πετυχαίνουν με τη χρήση έτοιμων γευμάτων, τα οποία παράλληλα βελτιώνουν και τη συμμόρφωση στις συγκεκριμένεςδίαιτες. Η ομάδα SCOOP-VLCDC επίσης αναφέρει ότι τέτοιου είδους δίαιτες είναι καλύτερα να γίνονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ μετά από  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (max 16 εβδομάδων), πρέπει να ακολουθεί περίοδος 12-14 εβδομάδων σταδιακής αύξησης της ενεργειακής πρόσληψης και επανεισαγωγή όλων των τροφών.

Eurodiet

 Η μέθοδος Eurodiet ακολουθεί ακριβώς αυτές τις αρχές. Στις δύο πρώτες φάσεις είναι μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, με στέρηση υδατανθράκων και χρήση έτοιμων γευμάτων. Στις επόμενες δύο φάσεις γίνεται σταδιακή επανεισαγωγή τροφών και σακχάρων, σταδιακή αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και τελικά εκπαίδευση στην υιοθέτηση των αρχών της μεσογειακής διατροφής. Το όλο πρόγραμμα τηρείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και η παραγγελία των γευμάτων γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή, γεγονός που εξασφαλίζει τόσο την ορθή χρήση τους αλλά και την ορθότερη διαχείριση των χρημάτων καθώς η παραγγελίες είναι απολύτως ανάλογες με τις ανάγκες.

 Σε αυτές τις αρχές βέβαια στηρίζονται και άλλες μέθοδοι αδυνατίσματος, ιδιαίτερα  δημοφιλείς και στην Ελλάδα. Η  διαφορά τους είναι ότι στην περίπτωση της Eurodiet τηρούνται αφ΄ ενός με ακρίβεια όλες οι αρχές της ασφαλούς χορήγησης τους και αφ΄ ετέρου η δομή του προγράμματος Eurodiet είναι ιδιαίτερα απλή.

Ιατρική παρακολούθηση δίαιτας

 Για παράδειγμα η ιατρική παρακολούθηση είναι κανόνας απαράβατος στη Eurodiet, καθώς δεν είναι δυνατή η προμήθεια των γευμάτων χωρίς ιατρική συνταγή. Τα τρόφιμα είναι κατασκευασμένα στην Ευρώπη με πιστοποιήσεις όσον αφορά την ποιότητά τους. Ο χρόνος της κάθεφάσης είναι εξατομικευμένος ανάλογα με το ιστορικό του καθενός και τους αντικειμενικούς στόχους . Η ποικιλία των γευμάτων είναι πολύ μεγάλη στη Eurodiet, και δεν περιορίζεται μόνο σε ροφήματα και μπάρες, επομένως έτσι εξασφαλίζεται η συμμόρφωση καθώς στον κατάλογο βρίσκονται γεύματα κυριολεκτικά για όλα τα γούστα.

Στη Eurodiet επίσης, πάντα υπάρχουν λαχανικά (ακόμη και στην πρώτη φάση), ενώ υπάρχει και περιορισμός στην κατανάλωση πρωτεΐνης. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να υπερφορτωθεί ο οργανισμός πρωτεΐνη που και αυτό μπορεί να αποβεί επιζήμιο, ειδικά όταν γίνεται χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

 Στα στάδια της  επανεισαγωγής  των τροφών, με τη χρήση απλών κανόνων γίνεται εκμάθηση των διατροφικών ισοδυνάμων και εκπαίδευση στο μοντέλο της μεσογειακής  διατροφής, χωρίς να είναι αναγκασμένος κάποιος να φέρει μαζί του ατελείωτους καταλόγους τροφών και αριθμομηχανή προκειμένου να υπολογίζει μόνος για κάθε γεύμα πρόσθεση πχ  5 γραμμαρίων υδατάνθρακα.

Το πρόγραμμα ρέει εύκολα γιατί  τηρείται μία συγκεκριμένη συνέχεια χωρίς πισωγυρίσματα του τύπου «μία μέρα ελεύθερο φαγητό» ή «μία μέρα καθαρής πρωτεΐνης», αρχές που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τις τηρήσει μακροπρόθεσμα και σαν σύστημα δε συνεισφέρουν στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών κανόνων.

 

Τέλος με τη Eurodiet πέρα από το γιατρό σύμβουλο, υπάρχει ολόκληρη ομάδα υποστήριξης από διαιτολόγους,Eudoriet ψυχολόγους, διοργανώσεις εκδηλώσεων, θεματικού τουρισμού, κ.α γεγονός που εξασφαλίζει ότι ποτέ κανείς δε θα αισθανθεί «μόνος» στο δύσκολο αυτό ταξίδι της  αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η μάχη δίδεται από τον καθένα προσωπικά, είναι όμως πολύ καλύτερα όταν σου εξασφαλίζεται το περιβάλλον και σου προτείνεται η κατάλληλη μεθοδολογία.

Χρύσα Ι. Στάθη

Γενικός Ιατρός

 

Share
Share
Translate »