4. Γενική Ιατρική – Χρύσα Ι. Στάθη

4. Γενική Ιατρική

Μονογραφία του IARC αξιολογεί την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα του Καρκίνου υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, το 2014 ασχολήθηκε με τη σχέση καρκινογένεσης και κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Η ανάγκη γι αυτή τη μελέτη προέκυψε ύστερα από τη συσσώρευση πολλών δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες συσχετίζουν την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου και κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Share

Εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου και τροφής

Υποσιτισμός και λοιμώξεις ήταν οι κύριες αιτίες πρώιμου θανάτου στο παρελθόν.    Άτομα με καλύτερη ικανότητα να αποθηκεύουν αποτελεσματικά ενέργεια σα λίπος  είχαν σημαντικό γενετικό πλεονέκτημα. Έτρωγαν λιγότερη τροφή, είχαν περισσότερες καύσεις λόγω υποχρεωτικά περισσότερης σωματικής άσκησης. Σήμερα όμως η τροφή πλεονάζει στις Δυτικές κοινωνίες και έχει μεταβληθεί και το ποσοστό Λίπους, Σακχάρων, Αμύλου και

Διαβάστε περισσότερα

Share

Προληπτικός Έλεγχος Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας Γίνεται με τη λήψη αίματος έπειτα από ολονύκτια νηστεία. Πόσο συχνά; Εάν ο έλεγχος είναι αρνητικός, πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 3ετία. Ανάλογα με τα αρχικά αποτελέσματα και τους παράγοντες κινδύνου,μπορεί να χρειαστεί πιο συχνός έλεγχος και περαιτέρω εξετάσεις, σε συνεννόηση με τον γιατρό. Ο σακχαρώδης διαβήτης

Διαβάστε περισσότερα

Share

ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ενέργειας στους ενηλίκους και παιδιά

   4 Μάρτη 2015 | Γενεύη   – Νέα κατευθυντήρια γραμμή       ο ΠΟΥ συνιστά οι ενήλικες και τα παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη  των ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής τους    ενεργειακής πρόσληψης. Μια περαιτέρω μείωση κάτω του 5% ή περίπου 25      γραμμάρια (6 κουταλάκια

Διαβάστε περισσότερα

Share
Share
Translate »