Μονογραφία του IARC αξιολογεί την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος. – Χρύσα Ι. Στάθη

Μονογραφία του IARC αξιολογεί την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος.

logoiarcΗ Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα του Καρκίνου υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, το 2014 ασχολήθηκε με τη σχέση καρκινογένεσης και κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Η ανάγκη γι αυτή τη μελέτη προέκυψε ύστερα από τη συσσώρευση πολλών δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες συσχετίζουν την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου και κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά τα δύο αποτελούν μέρος της διατροφής μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην επιτροπή συμμετείχαν 22 ειδικοί από 10 χώρες και ύστερα από προσεκτική ανασκόπηση της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας, κατέληξαν στα εξής:

α)  η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους, λόγω περιορισμένων στοιχείων της βιβλιογραφίας.

β)  η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι καρκινογόνος για τους ανθρώπους, λόγω ικανών στοιχείων της βιβλιογραφίας που το υποστηρίζουν.

Η αιτιολογική σχέση δεν έχει διευκρινισθεί, ενώ η πιο ισχυρή συσχέτιση παρατηρήθηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και με άλλες μορφές καρκίνου όπως του παγκρέατος και του προστάτη.

Ως κόκκινο κρέας ορίζεται ο μυικός ιστός όλων των θηλαστικών, και ως επεξεργασμένο κρέας ορίζεται το κρέας που έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας με σκοπό τη συντήρηση ή τη βελτίωση της γεύσης του.ce3a1b04e3e01348bf75cc82a41e384d_L

Στη σχετική μονογραφία που δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ, μπορεί κάποιος να διαβάσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ από τη συγκεκριμένη επιτροπή δεν προέκυψαν οδηγίες, όσον αφορά την κατανάλωση ή μη των συγκεκριμένων τροφών. Άλλωστε η συζήτηση μόλις άνοιξε και απαιτούνται πολλές και πιο συντομευμένες μελέτες για να θεσπιστούν κατευθυντήριες οδηγίες και εθνικές στρατηγικές, όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Χρύσα Στάθη, Γενικός Ιατρός

πηγή:IARC

Share
Share
Translate »