Η Σημασία της Διατροφής για τη Δημόσια Υγεία – Χρύσα Ι. Στάθη

Η Σημασία της Διατροφής για τη Δημόσια Υγεία

578113_611560882219299_1140027113_nΗ επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από τα σοβαρότερα νοσήματα στα οποία αποδίδεται το μεγαλύτερο νοσολογικό φορτίο, συνδέονται άμεσα με παράγοντες που σχετίζονται με τη σύγχρονη διατροφή.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η συχνότερη διατροφική διαταραχή στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Η κύρια αιτία της  παχυσαρκίας είναι η λήψη τροφής σε ποσότητα μεγαλύτερη από όσο επιβάλλουν οι φυσιολογικές ανάγκες και η φυσική δραστηριότητα του ατόμου.

Ο ορισμός της παχυσαρκίας γίνεται με κριτήριο το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ = Β/Υ2). Για παράδειγμα, όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο, ενώ άνω του 30 θεωρείται παχύσαρκο.

 

Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση σειράς σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, όπως:

• Σακχαρώδης διαβήτης

• Υπέρταση

• Υπερχοληστερολαιμία

• Στεφανιαία νόσος

• Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου

• Καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού

• Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος (λιπώδες ήπαρ)

• Αναπνευστικές διαταραχές

• Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

• Περιορισμός της δραστηριότητας

• Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα

 

Το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ δεν επηρεάζεται ουσιαστικά στα υπέρβαρα άτομα, είναι αισθητά χαμηλότερο στα άτομα με παχυσαρκία. Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για το 7,8% των χαμένων ετών ζωής λόγω πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας στην Ευρώπη.

 

http://www.yyka.gov.gr/articles/news/779-pagkosmia-hmera-diatrofhs

Share
Share
Translate »