Ημέρα κατά του Καρκίνου – Χρύσα Ι. Στάθη

Ημέρα κατά του Καρκίνου

wcd-badgeΗ φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει ως θέμα «Καταρρίπτουμε τους μύθους» και επικεντρώνεται στην απομυθοποίηση των προκαταλήψεων και των παρανοήσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι γενικές γνώσεις σχετικά με την παγκόσμια επιδημία καρκίνου και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω των σωστών στρατηγικών και παρεμβάσεων, μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευτούν μερικοί από τους πιο συχνούς τύπους της νόσου.


Μύθος 1: Δε χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο.

Αλήθεια: Παρόλο που ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο θέμα διαπραγμάτευσης, ειδικά για ορισμένους πολιτισμούς και πλαίσια, η ανοιχτή διαπραγμάτευσή του μπορεί να βελτιώσει τις συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

Μύθος 2: Δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα για τον καρκίνο

 

Αλήθεια: Για πολλούς καρκίνους υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα και τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητα.

Μύθος 3: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον καρκίνο

 

Αλήθεια: μπορούν να γίνουν πολλά σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και με τις σωστές στρατηγικές, το ένα τρίτο των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Μύθος 4 : Δεν έχω το δικαίωμα στη φροντίδα του καρκίνου

 

Αλήθεια : Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποδεδειγμένες και αποτελεσματικές θεραπείες του καρκίνου και των υπηρεσιών με ίσους όρους και χωρίς να υποστούν κακουχίες ως συνέπεια.

http://www.worldcancerday.org/

Share
Share
Translate »