Εποχικές Λοιμώξεις – Χρύσα Ι. Στάθη

Εποχικές Λοιμώξεις

   Οι εποχικές ιώσεις ταλαιπωρούν κάθε χρόνο αρκετά παιδιά αλλά και ενήλικες. Οι ιώσεις προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος.Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εφόσον εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται -γι’ αυτό νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό. Πιο σπάνια οι ιοί αυτοί μπορεί να εξαπλωθούν στους πνεύμονες. Αντιδρώντας το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία λειτουργούν ως αντιμολυσματικοί παράγοντες.
      Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, που παρατηρούνται κυρίως το φθινόπωρο, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης των ιώσεων ενώ gp_medical_sneezing η κακή διατροφή, η κούραση, το άγχος και η υγρασία αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλλει στην αύξηση των ιώσεων. Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων ένας ενήλικας πέφτει 2-4 φορές το χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα.

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους.

      Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού, κάτι το οποίο αντί να βοηθάει, επιβαρύνει τον οργανισμό.Η χορήγηση αντιβίωσης είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως όταν οι εξετάσεις (αντισώματα, γενική αίματος, CRP κλπ) είναι θετικές ή βρεθούν ευρήματα μικροβιακής εστίας στο ανώτερο αναπνευστικό.

  0026759FF336D808372631F59EA33B33-485x320  Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα) πρέπει κάθε χρόνο να εμβολιάζονται κατά του ιού της εποχικής γρίπης, ενώ το 2010 τουλάχιστον ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων, κατά του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1.

    Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων αυτή τη στιγμή:
      Από τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης που λειτουργούν στη χώρα μας για τη γρίπη συνάγεται ότι στην Ελλάδα το επιδημικό κύμα νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν έχει παρέλθει και βρισκόμαστε σε περίοδο «εκτός εποχής γρίπης».

Share
Share
Translate »