Εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου και τροφής – Χρύσα Ι. Στάθη

Εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου και τροφής

Υποσιτισμός και λοιμώξεις ήταν οι κύριες αιτίες πρώιμου θανάτου στο παρελθόν.

εξελιξη  
Άτομα με καλύτερη ικανότητα να αποθηκεύουν αποτελεσματικά ενέργεια σα λίπος  είχαν σημαντικό γενετικό πλεονέκτημα.

obecity survival
Έτρωγαν λιγότερη τροφή, είχαν περισσότερες καύσεις λόγω υποχρεωτικά περισσότερης σωματικής άσκησης.

Σήμερα όμως η τροφή πλεονάζει στις Δυτικές κοινωνίες και έχει μεταβληθεί και το ποσοστό Λίπους, Σακχάρων, Αμύλου και Πρωτεΐνης που περιέχεται στην τροφή μας.

ποσοστο ενεργεια
Κατ’ ελάχιστο 40% του καυκάσιου πληθυσμού έχουν προδιάθεση για υπέρβαρο και ινσουλινοαντίσταση.

Η αλληλουχία  πρόκλησης της νοσηρότητας που ξεκινά από την αντίσταση στην ινσουλίνη φαίνεται στην τέταρτη εικόνα.

Screenshot from 2015-10-07 13-03-34

Επειδή τα γονίδια μας ως ανθρώπινο είδος δεν μπορούμε να τα εξελίξουμε , η μόνη επιλογή μας είναι να εξορθολογήσουμε την διατροφή μας

Οι  σύγχρονες τάσεις διατροφής επιλέγουν να προσεγγίσουν τα πρότυπα  διατροφής του παρελθόντος.

Share
Share
Translate »