Σακχαρώδης Διαβήτης – Πρόληψη – Χρύσα Ι. Στάθη

Σακχαρώδης Διαβήτης – Πρόληψη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα από τα αρχαιότερα χρόνια νοσήματα. Έχει περιγραφεί σε αιγυπτιακό πάπυρο χιλιάδες χρόνια πριν. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συχνός τύπος, καθώς αφορά περίπου το 90% των διαβητικών. Συναντάται σε όλες τις εθνικές ομάδες και σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Επιδημία Διαβήτη

Στις μέρες μας μιλάμε για μια παγκόσμια και εξελισσόμενη επιδημία διαβήτη, καθώς οι ασθενείς ανέρχονται σε 280 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται μέχρι το 2030 οι ασθενείς με διαβήτη να φθάσουν τα 438 εκατομμύρια παγκοσμίως (IDF Diabetes Atlas, 4th edition). Μόνο στην Ευρώπη το 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και το 2025 αναμένεται ο αριθμός των ασθενών να φθάσει τα 40 εκατομμύρια.

Οι προβλέψεις αυτές οδήγησαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2008, στην υπογραφή του Εθνικού σχεδίου για το διαβήτη.

Μικροαγγειακές Επιπλοκές

Οι μικροαγγειακές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη το φέρνουν στην πρώτη θέση ως αιτία αλλοίωσης της όρασης και τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και μη-τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Επίσης ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στατιστικά που αναδεικνύουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε όλο και νεότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Τα παιδιά που θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, πάσχουν από παχυσαρκία και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως και ένας ενήλικας.

Ο σακχαρώδη διαβήτης χαρακτηρίζεται από μία μακρά περίοδο προδιαβητικής κατάστασης στην οποία υπάρχουν υψηλές τιμές γλυκόζης νηστείας ή/και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη καθώς και άλλα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, τα οποία αλληλεπιδρούν και μετά από χρόνια καταλήγουν στην ενεργή νόσο.

DEPLAN

Στα πλαίσια των προσπαθειών πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η μελέτη DEPLAN. Στην Ελλάδα διεξάγεται από την Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας είναι και η γράφουσα.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 11,2% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη έπασχαν από διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ ένα 20% εμφάνισε παθολογικές τιμές σακχάρου ή παθολογική ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτης), χωρίς ακόμη να έχει αναπτύξει ενεργή νόσο. Μεταφράζοντας τα στατιστικά συμπεραίνουμε ότι στην Αθήνα ένας στους τρεις ενήλικες ή πάσχει από διαβήτη χωρίς να το γνωρίζει ή αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στη μελέτη DEPLAN χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο FINDRISK, για να αναδειχθούν τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε και μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Το ερωτηματολόγιο αναπτύχτηκε αρχικά στη Φιλανδία και στη συνέχεια επικυρώθηκε σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (Lindstrom J, Tuomilehto J. The diabetes risk score: A practical tool to predict type 2 diabetes risk, Diabetes Care 2003;26:725-731).

Share
Share
Translate »