Ρύθμιση Σακχαρώδη Διαβήτη – Διατροφή – Χρύσα Ι. Στάθη

Ρύθμιση Σακχαρώδη Διαβήτη – Διατροφή

Διατροφή

     Ακρογωνιαίος λίθος στη σωστή ρύθμιση του διαβήτη, είναι η διατροφή. Βασικός στόχος της διαιτητικής παρέμβασης στο διαβήτη είναι ο καλός μεταβολικός έλεγχος και η διατήρηση του βάρους κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, με τη σωστή διατροφή ρυθμίζονται και άλλα νοσήματα, συνοδά του διαβήτη όπως υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

      Συχνή είναι η ερώτηση τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει ένας διαβητικός. Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις, το άτομο με διαβήτη μπορεί να καταναλώνει μεγάλο εύρος τροφών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, την οποία άλλωστε πρέπει να ακολουθούν όλοι, ανεξαρτήτως αν πάσχουν από διαβήτη ή όχι.

Υδατάνθρακες

      Οι διαβητικοί ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη καλό θα είναι να εκπαιδευτούν, ώστε να αναγνωρίζουν πόσους υδατάνθρακες περιέχει το γεύμα τους, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν τη δόση της ινσουλίνης που απαιτείται πριν από το γεύμα. Γενικά τα συστατικά των τροφών είναι τρία: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Οι υδατάνθρακες μόνο είναι αυτοί που ευθύνονται για την αύξηση του σακχάρου μετά το γεύμα. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη δεν επηρεάζουν άμεσα το μεταγευματικό σάκχαρο.

      Μονάδα μέτρησης των υδατανθράκων είναι το ισοδύναμο υδατάνθρακα, το οποίο ορίζεται ως η ποσότητα της τροφής που περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα.

      Πληροφορίες για τις τροφές, τη σύστασή τους και τα ισοδύναμα, περιέχονται στον οδηγό διατροφής για τη ρύθμιση του διαβήτη, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ο οποίος υπάρχει στο διαδικτυακό τόπο της εταιρείας: www.ede.gr.

Share
Share
Translate »