Πρόληψη διαβητικού ποδιού – Χρύσα Ι. Στάθη

Πρόληψη διαβητικού ποδιού

  • diabeticfootΕξετάζετε τα πόδια σας καθημερινά. 

Ψάξτε για οτιδήποτε δεν είναι φυσιολογικό στα πόδια σας. Εάν ανακαλύψετε οποιοδήποτε πρόβλημα ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας και μην επιχειρήσετε να το γιατρέψετε μόνοι σας.

  • Διατηρείται τα πόδια σας καθαρά.

 Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και στεγνώστε τα προσεχτικά. Αν το δέρμα των ποδιών σας ξεραίνεται, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια ενυδατική κρέμα. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει κατάλληλα προϊόντα.

  • Αγοράστε τα κατάλληλα παπούτσια. 

Πολλά έλκη οφείλονται σε παπούτσια που δεν ταιριάζουν σωστά. Μετρήστε ακριβώς τα πόδια σας και επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια και μη βασίζεστε μόνο στο πως «νιώθετε» το παπούτσι στο πόδι σας. Κάθε φορά που φοράτε το παπούτσι να ελέγχετε το εσωτερικό του για πετραδάκια ή άλλα αντικείμενα καθώς και για χαλασμένες ραφές ή πάτους.

  • Προσπαθείτε να αποφεύγετε τα ατυχήματα και τα εγκαύματα.

Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι, μην τοποθετείτε τα πόδια σας κοντά σε πηγές θερμότητας και επίσης να ελέγχετε το νερό στο μπάνιο πρώτα με τον αγκώνα σας.

Τέλος κάντε τακτικά επισκέψεις στους ειδικούς για το διαβητικό πόδι. Ο ειδικός θα κόψει με ασφάλεια τα νύχια σας και θα θεραπεύσει κάλους και υπερκερατώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών. Μη χρησιμοποιείτε μόνοι σας ξυράφια ή διαλυτικά υγρά ή αυτοκόλλητα από τα φαρμακεία.

Share
Share
Translate »