Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη – Χρύσα Ι. Στάθη

Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη

0daysleft

Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1991, διότι τέτοια ημέρα είναι τα γενέθλια του Frederick Banting, καναδού φυσιολόγου, ο οποίος ανακάλυψε, σε συνεργασία με τον καθηγητή John McLeod, την ορμόνη της ινσουλίνης.

Ο παιδικός φίλος του Frederick Banting πέθανε από ασθένεια γνωστή σήμερα ως διαβήτης. Αυτό το τραγικό συμβάν έσπρωξε τον καναδό φυσιολόγο να κάνει έρευνες για φάρμακα κατά της νόσου.

Τον Ιανουάριο το 1922, ο τότε άγνωστος σε όλους Frederick Banting, για πρώτη φορά στην ιστορία έκανε ένεση ινσουλίνης σε ένα 14-χρονο αγόρι, το οποίο έπασχε από σοβαρή μορφή νεανικού διαβήτη.

Και τότε αντί να πάρει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ινσουλίνι και να ζήσει σ’ ένα παραμυθένιο κόσμο του πλούτου, ο Frederick Banting παραδίδει όλα τα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Στα τέλη του 1922 εμφανίζετε ένα καινούριο φάρμακο στα ράφια των φαρμακείων.

Η ανακάλυψη του Frederick Banting και του John McLeod έσωσε εκατομμύρια ζωές ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και παρόλο που ο σακχαρώδης διαβήτης δεν μπορεί να γιατρευτεί, χάρη στην ινσουλίνη οι άνθρωποι έμαθαν να κρατούν τη νόσο υπο έλεγχο.

Το 1923 ο Frederick Banting και ο John McLeod έλαβαν Νόμπελ και η ανακάλυψή τους αναγνωρίστηκε ως το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του ΧΧ αιώνα στον τομέα της βιοχημείας και της ιατρικής.

Share
Share
Translate »