Μελέτη e-PREDICE – Χρύσα Ι. Στάθη

Μελέτη e-PREDICE

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) εμφανίζει μεγάλη αύξηση παγκοσμίως,που λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις. Η αύξηση αυτή έχει αποδοθεί κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, που οδηγούν σε αύξηση της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής.

Ο ΣΔ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και παθήσεις στα μάτια (τύφλωση), στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια) και τα νεύρα (νευροπάθεια), η οποία συντελεί στην ανάπτυξη του διαβητικού ποδιού και τους σχετιζόμενους με το διαβήτη ακρωτηριασμούς.

Καθώς η γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη ΣΔ δεν μπορεί να αλλάξει, ο μόνος τρόπος για να προληφθεί ο διαβήτης και οι επιπλοκές του είναι η παρέμβαση σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής (μείωση της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής, αλλαγή του τρόπου διατροφής [μείωσης της πρόσληψης θερμίδων και τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και και επεξεργασμένα σιτηρά με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών και προϊόντων ολικής άλεσης]).

Μολονότι η τροποποίηση αυτών των παραγόντων κινδύνου θα ήταν επωφελής για όλους, έχει αναγνωριστεί μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που διατρέχει υψηλότατο κίνδυνο για την ανάπτυξη ΣΔ, η ομάδα των ατόμων με προδιαβήτη. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα (νηστείας 110-125 mg/dl ή/και δύο ώρες μετά τη λήψη γλυκόζης 140-200 mg/dl), χωρίς όμως να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια του διαβήτη και χωρίς να το γνωρίζουν, διότι δεν έχουν κανένα ενδεικτικό σύμπτωμα. Στην ομάδα αυτή θεωρείται αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης του διαβήτη.

Για το λόγο αυτό αναπτύσσονται προγράμματα πρόληψης, όπως η συγκεκριμένη μελέτη ePREDICE, η οποία απευθύνεται σε άτομα με προδιαβήτη, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν χώρες από όλη την Ευρώπη. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις για ύπαρξη επιπλοκών του διαβήτη (παθήσεις των οφθαλμών, των νεφρών και των νεύρων), διατροφική παρέμβαση με εξειδικευμένους διαιτολόγους και χορήγηση κατάλληλων (ήδη εγκεκριμένων) φαρμάκων, στα άτομα που θα βρεθούν ότι ανήκουν στην ομάδα του αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔ, με σκοπό την πρόληψη των επιπλοκών αυτών.

Σημειωτέον δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων ή του ασφαλιστικού τους φορέα.Αν στο ειδικό ερωτηματολόγιο για την ανίχνευση ατόμων υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη (ερωτηματολόγιο FINDRISC) συγκεντρώνετε βαθμολογία υψηλότερη από το 12, τότε ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ύπαρξη προδιαβήτη ή μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη και θα είναι καλό να κάνετε μία εξέταση που ονομάζεται «καμπύλη γλυκόζης», για να διαπιστωθεί τόσο αν πάσχετε ήδη από διαβήτη (και προφανώς δεν το γνωρίζετε) ή αν ανήκετε στην ομάδα των προδιαβητικών ασθενών. Στην περίπτωση αυτή (ή αν γνωρίζετε ότι ανήκετε ήδη στην κατηγορία του προδιαβήτη) μπορείτε αν θέλετε να συμμετάσχετε στο συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα πρόληψης των επιπλοκών του διαβήτη. Η καμπύλη γλυκόζης μπορεί να διενεργηθεί σε συνεννόηση με το Κέντρο μας στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Αν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή στο πρόγραμμα ePREDICE, τότε απευθυνθείτε σε κάποιον από τους υπευθύνους του προγράμματος για την Ελλάδα (στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών), για να προγραμματισθεί η πρώτη σας ιατρική επίσκεψη, όπου και θα διενεργηθεί μεταξύ των άλλων και η καμπύλη γλυκόζης, θα ληφθούν φωτογραφίες του βυθού του οφθαλμού και θα γίνουν ειδικά διαγνωστικά τεστ της νεφρικής λειτουργίας και της λειτουργίας των νεύρων.

Η κατάλληλη ηλικία για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 45-75 ετών, η παρακολούθηση θα είναι διετής και θα περιλαμβάνει τακτική συνάντηση με διαιτολόγους για προσπάθεια απώλεια βάρους και υγιεινότερο τρόπο ζωής και χορήγηση κατάλληλων, εγκεκριμένων ήδη, αντιδιαβητικών σκευασμάτων.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος

Κωνσταντίνος Μακρυλάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας
Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο
ΓΝΑ Λαϊκό
Αγ. Θωμά 17
11527 Αθήνα

Τηλ. επικοινωνίας για πληροφορίες για τη μελέτη ePredice:
210-7462683 ή 213-2061248 ή 697-3052464 (κ. Ευαγγελία Σιάμη) ή
693-6767589 (κ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης)

Share
Share
Translate »