Επιπλοκές Σακχαρώδη Διαβήτη – Χρύσα Ι. Στάθη

Επιπλοκές Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη κυρίως αφορούν τα μάτια, στο νευρικό σύστημα και τους νεφρούς. Οι επιπλοκές αυτές οφείλονται στη συστηματική προσβολή των μικρών αγγείων. Σχετίζονται τόσο με τη διάρκεια όσο και με τη ρύθμιση του διαβήτη.13992-320x320

Σχετικά πρώιμη ένδειξη προσβολής των νεφρών εξ’ αιτίας του διαβήτη είναι η εμφάνιση σε τιμές άνω του 300mg αλβουμίνης σε δείγμα ούρων 24ώρου.  Γι’ αυτό το λόγο τη συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να την επαναλαμβάνουν όλοι οι διαβητικοί μία φορά το χρόνο.

Ως διαβητική Νευροπάθεια ορίζεται η βλάβη των νεύρων που προκαλείται από το Σακχαρώδη Διαβήτη και δεν οφείλεται σε άλλες αιτίες περιφερικής νευροπάθειας. Τα αίτια της διαβητικής νευροπάθειας δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. Από το ιστορικό και την εξέταση ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν πάσχετε από κάποια μορφή διαβητικής νευροπάθειας.

Τέλος ο οφθαλμός επηρεάζεται σημαντικά και πολύ νωρίς από το σακχαρώδη διαβήτη. Η κύρια βλάβη που προκαλείται στους οφθαλμούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όπως και στις άλλες επιπλοκές έτσι και εδώ η εμφάνιση της συγκεκριμένης βλάβης είναι στενά συνυφασμένη με τη διάρκεια και τη ρύθμιση του διαβήτη. Για την έγκαιρη διάγνωση της επιπλοκής αυτής είναι απαραίτητη μία φορά το χρόνο εξέταση στον οφθαλμίατρο και διενέργεια βυθοσκόπησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης γενικά είναι μία χρόνια νόσος με ενίοτε σοβαρές επιπλοκές, ενώ η ρύθμιση του και η πρόληψη των επιπλοκών  είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί μόνο με την καλή και συνεχή συνεργασία γιατρού και ασθενούς.

Share
Share
Translate »