Διαβητικό Πόδι – Χρύσα Ι. Στάθη

Διαβητικό Πόδι

  diabetic-foot-300x288 Όταν λέμε διαβητικό πόδι εννοούμε την ύπαρξη βλαβών (ελκών) σε πόδια διαβητικών ασθενών. Οι βλάβες στα πόδια ατόμων με διαβήτη εμφανίζονται όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η διαβητική νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια.

        Διαβητικό πόδι δε θα εμφανίσουν όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.  

        Η διαβητική νευροπάθεια είναι μία επιπλοκή του διαβήτη η οποία εκφράζεται ως βλάβη των νεύρων  που  οδηγεί σε μείωση ή και εξαφάνιση της αίσθησης του πόνου, της θερμοκρασίας, της πίεσης και της αφής. Η βλάβη συμβαίνει σταδιακά και είναι πιθανό οι ασθενείς στα αρχικά στάδια της επιπλοκής αυτής να μην έχουν επίγνωση της απώλειας των αισθήσεων. Επίσης ένα πόδι με διαβητική νευροπάθεια είναι συχνά παραμορφωμένο.

Εξ’ αιτίας αυτών μπορεί να συμβούν μικροτραυματισμοί στα πόδια και να περάσουν απαρατήρητοι. Στα άτομα με διαβήτη ακόμα και μικροτραυματισμοί όπως κοψίματα, γρατσουνιές ή φουσκάλες, έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης (πιθανόν λόγω υψηλού σακχάρου στο αίμα) και μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλες βλάβες.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια από την άλλη είναι μία κατάσταση που οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Οφείλεται τόσο στο διαβήτη όσο και στο κάπνισμα ενώ ο συνδυασμός των δύο είναι καταστροφικός για τα αγγεία. Η περιφερική αρτηριοπάθεια κάνει το δέρμα των ποδιών εύθραυστο και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν πληγές που να επουλώνονται δύσκολα.  Ένα πρώιμο σύμπτωμα της μειωμένης ροής του αίματος είναι ο πόνος στους μυς της γάμπας κατά το περπάτημα.

Share
Share
Translate »