Η σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Alzheimer – Χρύσα Ι. Στάθη

Η σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Alzheimer

alzheΌταν πρόκειται για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer, οι περισσότερες γυναίκες εστιάζουν στα νοητικά παιχνίδια και στις γενεδαιόδωρες δόσεις λιπαρών οξέων ωμέγα-3 (αβοκάντο,κλπ). Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει επίσης να δώσουν περισσότερη προσοχή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Diabetologia, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της γνωστικής παρακμής και Αλτσχάιμερ – ειδικά στις γυναίκες.

Η ασθένεια Alzheimer είναι μια μη αναστρέψιμη εγκεφαλική διαταραχή που μειώνει τις γνωστικές δεξιότητες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τελικά σε αδυναμία να εκτελέσει ο ασθενής εργασίες ρουτίνας. Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν σήμερα την ασθένεια. Σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτούς είναι γυναίκες, σύμφωνα με το Καταστατικό της νόσου του Alzheimer.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία εξέτασαν τις γλωσσικές δεξιότητες, τη σημασιολογική μνήμη και εκτελεστικές λειτουργίες σε 5.935 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 30 έως 97. Ο κροταφικός λοβός του εγκεφάλου, ο οποίος τείνει να είναι μικρότερος σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα σακχαρου, είναι κυρίως υπεύθυνος για τις λειτουργίες αυτές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη αντισταση στην ινσουλίνη συσχετίστηκε με φτωχότερες βαθμολογίες στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Οι γυναίκες έχουν τώρα έναν ακόμα λόγο να προσέχουν το βάρος τους.

 

 

ARTICLE Insulin resistance is associated with poorer verbal fluency performance in women Laura L. Ekblad et all 10 July 2015 Springer-Verlag Berlin Heidelberg 201

Share
Share
Translate »