Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για την ινσουλίνη – Χρύσα Ι. Στάθη

Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για την ινσουλίνη

PHOTO-ENOTHTA_woman_horizontal-1024x657

• Η σημαντική έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί συμπτώματα.

Η σημαντική έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, έλλειψη ενεργητικότητας, πολυουρία, πολυδιψία κλπ. Μερικές φορές ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεσθε ή μπορεί να τα αποδίδετε στην ηλικία σας.

Ο ιατρός σας είναι το κατάλληλο άτομο για να σας ενημερώσει αν χρειάζεστε θεραπεία με ινσουλίνη.

• Η ινσουλίνη θα με βοηθήσει να νιώσω καλύτερα.

Εφόσον ο οργανισμός σας έχει έλλειψη ινσουλίνης, θα νιώσετε καλύτερα όταν ξεκινήσετε την θεραπεία με ινσουλίνη. Η ινσουλίνη, θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά και την γλυκόζη της τροφής μετατρέποντας την σε ενέργεια. ́Έτσι θα νιώσετε πάλι τις δυνάμεις σας να επιστρέφουν και θα μπορείτε να κάνετε ξανά με μεγαλύτερη άνεση τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

• Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι κατάλληλη μόνο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

 Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι κατάλληλη για κάθε άτομο με διαβήτη είτε αυτό έχει διαβήτη τύπου 1 είτε έχει διαβήτη τύπου 2.

Ο ιατρός επιλέγει το κατάλληλο σχήμα ινσουλίνης για κάθε άτομο.

• Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας.

 Η ινσουλίνη εκκρίνεται στο πάγκρεας  και πιο συγκεκριμένα σε μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται β-κύτταρα και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισό των θρεπτικών συστατικών που λαβάνουμε με την τροφή. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μέσα στα φυσιολογικά όρια. Η ολική (στον διαβήτη τύπου 1) ή μερική έλλειψη ινσουλίνη (στον διαβήτη τύπου 2), εφόσον δεν αντιετωπισθεί σωστά, οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στην εφμάνιση επιπλοκών. 

• Η θεραπεία με ινσουλίνη θα κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητα.

Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι συνήθως ένα απλό σχήμα θεραπείας που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των ατόμων με διαβήτη. Η ινσουλίνη χορηγείται υποδόρια στην κοιλιά, τα πόδια ή τα χέρια, με πένα ινσουλίνης που είναι πολύ απλή στο χειρισμό της. Οι βελόνες που προσαρμόζονται στην πένα είναι πολύ μικρές (η πιο μικρή που υπάρχει είναι μήκους μόνο 4 χιλιοστών) και πρακτικά η ένεση ινσουλίνης είναι εντελώς ανώδυνη.

Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει με λεπτομέρεια για όλα αυτά.

• Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη χρειάζεται απαραίτητα να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

 Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 (περίπου το 5-10% των ατόμων με διαβήτη) έχουν καθολική έλλειψη ινσουλίνης και πραγματικά χρειάζονται από την αρχή απαραιτήτως ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά Στην περίπτωση όμως του διαβήτη τύπου 2, που αφορά το 90-95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, ενδέχεται να μην υπάρχει ανάγκη χορήγησης ινσουλίνης, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το σημαντικό είναι να έχετε ρυθμισμένο το σάκχαρο στο αίμα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε ή και θα αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.

• Η λήψη ινσουλίνης σημαίνει αποτυχία.

 Πολλά άτομα με διαβήτη καταβάλλουν ιδιαίτερα επίπονες προσπάθειες, προκειμένου να ακολουθήσουν το πρόγραμμα δίαιτας, άσκησης και απώλειας βάρος που τους έχει προτείνει ο ιατρός τους, ενώ παράλληλα ακολουθούν με συνέπεια την από του στόματος θεραπευτική τους αγωγή χωρίς να καταφέρνουν να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελικτική νόσος, δηλαδή με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας εκκρίνει όλο και λιγότερη ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα) και έτσι χρειάζεται συνεχής αναπροσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής που κάνετε για να διασφαλιστεί ότι το σάκχαρο στο αίμα βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα.

Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι πάντα σημαντικά, ωστόσο οι ανάγκες για φαρμακευτική αγωγή αλλάζουν συνεχώς.Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστεί τελικά ινσουλίνη, κάτι το οποίο δεν πρέπει να το θεωρείτε ως αποτυχία.

• Οι ενέσεις ινσουλίνης είναι επώδυνες.

Με τις ειδικές συσκευές τύπου πένας και τις μικρές και λεπτές βελόνες που χρησιμοποιούνται σήμερα, οι ενέσεις ινσουλίνης είναι σχεδόν ανώδυνες. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα έλεγαν ότι το τρύπημα του δακτύλου για τη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί περισσότερο πόνο από εκείνο των ενέσεων ινσουλίνης.

Συνήθως, όταν τα άτομα με διαβήτη κάνουν την πρώτη τους ένεση, συχνά λένε «δεν το πιστεύω ότι δεν πόνεσε».

Σήμερα, υπάρχουν πένες ινσουλίνης στις οποίες προσαρμόζετε μία μικροσκοπική βελόνα, επιλέγετε την σωστή για εσάς δόση ινσουλίνης, και κάνετε την ένεση ανώδυνα. 

• Η ινσουλίνη ενδέχεται να μειώσει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν συνήθως μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Οι περισσότεροι με διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζουν εύκολα τα συμπτώματα, όπως ανησυχία, τρέμουλο στα χέρια, εφίδρωση και έντονη πείνα. Η κατανάλωση μιας ποσότητας υδατανθράκων, όπως ένα φακελάκι κρυσταλλική ζάχαρη, μισό ποτήρι χυμό φρούτων, ή δύο-τρεις ταμπλέτες γλυκόζης, επαναφέρει γρήγορα στο φυσιολογικό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

Share
Share
Translate »