"Έχω διαβήτη" – Θεραπεία – Χρύσα Ι. Στάθη

"Έχω διαβήτη" – Θεραπεία

 Όταν μιλάμε για θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, εννοούμε την καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Καλή ρύθμιση θεωρείται όταν το σάκχαρο νηστείας  είναι μέχρι 100mg/dl, το μεταγευματικό (2 ώρες μετά το φαγητό)  σάκχαρο  είναι μέχρι 180mg/dl, ενώ η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πρέπει να είναι κάτω από 7%.

   Γλυκοζυλιωμένηhemoglobin a1c image-resized-600

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ένας δείκτης που μας δείχνει το μέσο όρο των σακχάρων το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή γλυκοζυλιωμένη 7%, σημαίνει ότι το προηγούμενο τρίμηνο είχαμε σάκχαρο κατά μέσο όρο 154mg/dl. Για τη ρύθμιση του σακχάρου πλέον υπάρχουν πολλά φάρμακα.

      Οι διαβητικοί τύπου 1, αν όχι αμέσως μετά τη διάγνωση, πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να κάνουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη κυκλοφορεί μόνο σε ενέσιμη μορφή.

         Οι διαβητικοί τύπου 2, αρχικά μπορεί να είναι να σε θέση να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με δίαιτα και απώλεια βάρους. Αν αυτό αποτύχει τότε χρησιμοποιούνται διάφορα δισκία ή διαφορετικοί συνδυασμοί δισκίων. Υπάρχουν και πολύ σύγχρονα φάρμακα που είναι μεν ενέσιμα αλλά δεν είναι ινσουλίνη.

Τέλος και οι διαβητικοί τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χρειαστεί να περάσουν σε θεραπεία με ινσουλίνη, όταν δεν παράγουν πια δική τους ή αν έχουν πολύ μεγάλη αντίσταση στην ινσουλίνη και αυτή που παράγουν δεν τους φτάνει.

Share
Share
Translate »