Επιστημονική Διημερίδα Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής – Χρύσα Ι. Στάθη

Επιστημονική Διημερίδα Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής

13501566_529094903965690_6138334253459774539_nΤο Αεροιατρικό τμήμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με την επιστημονική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και των κέντρων Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, φιλοξένησε από τις 8 έως τις 9 Ιουλίου 2016 στο αμφιθέατρο της ΥΠΑ επιστημονική Διημερίδα αεροπορικής και διαστημικής ιατρικής με κεντρικό θέμα : «Ανθρώπινοι περιορισμοί στην Αεροπορία και στο Διάστημα».

 

 

 

 


WP_20160708_10_56_57_ProΟι εργασίες της διημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμούς από τους διοργανωτές της, ενώ πρώτος ομιλητής ήταν ο κος Antunano καλύπτοντας πλήθος θεμάτων όπως “ανθρώπινος παράγοντας και θέματα ασφαλείας”, “ ασφάλεια και επιβίωση στην πολιτική αεροπορία” και “νέες τάσεις στις τεχνολογίες των αεροδιαστημικών μεταφορών”.

Μπίνης Αθανάσιος

Μπίνης Αθανάσιος Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων

Ακολούθησε παρουσίαση περιστατικών, από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης αλλά και εκπρόσωποι του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής Αθηνών μίλησαν για τη βασική οφθαλμολογική εξέταση των ιπταμένων και την εκπαίδευσή τους στην υποξία.

Οι ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους ΑΜΕς ήταν πολλές και οι ομιλητές προσέφεραν τροφή προς μακρυές συζητήσεις.

 

Παπαδέλης Λάζαρος

Παπαδέλης Λάζαρος (τ Εφέτη)

Στο τέλος της πρώτης ημέρας αναπτύχθησαν ποικίλα ακόμη θέματα αεροπορικής ιατρικής, όπως ψυχιατρική εκτίμηση ιπταμένων και ανάλυση αεροπορικών ατυχημάτων, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή του κου Παπαδέλη Λάζαρου (τ Εφέτη) στο θέμα “ ποινικοποίηση των αεροπορικών ατυχημάτων”.

 

Η μερα έκλεισε ιδανικά μWP_20160708_20_58_49_Proε την κατάθεση της εμπειρίας του από την παραμονή του στη βάση Concordia στην Ανταρκτική ο Έλληνας ερευνητής Καιμακάμης με πολλά να μας πει και πολλά να μας δείξει σε μοναδικές φωτογραφίες.

 

 

 


Joan Vernikos

Joan Vernikos Healthy Aging and Space Health visionary ex Director of Life Sciences NASA Ames Research Center

Τη δευτερη ημέρα άνοιξε ο κος Antunano με την παρουσίαση, συζήτηση και προβληματισμό γύρω από τις επιβατικές πτήσεις στο διάστημα, για να συνεχίσει με παρουσίαση πρωτοπόρων και προηγμένων τεχνολογικά ιατρικών εφαρμογών. Πολλές μοιάζουν ακόμη βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ενώ άλλες εγείρουν πλήθος ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η γενετική επιλογή, απομακρυσμένος έλεγχος εγκεφάλων και ανάγνωση σκέψης.

 

Stephane Blanc

Stephane Blanc, Ph.D., Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien, Strasbourg, France

Ακολούθησε εκπληκτική στρογγυλή τράπεζα με θέμα:”Φυσιολογία του ανθρώπου στο διάστημα”  και ομιλητές τους κους Κουρτίδου-Παπαδέλη, Βερνίκου, Strollo και Blanc, όλοι με μεγάλη ιστορία στο χώρο της αεροδιαστημικής ιατρικής και συμμετοχή σε αποστολές στο διάστημα και ερευνητικά προγράμματα.

Felice Strollo

Felice Strollo MD Prof at S. Spirito Hospital, Rome

 

 

Οι ομιλίες ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα λόγω πολλών ερωτήσεων και συζητήσεων. Με την έρευνα στο Διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να μελετηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς την επίδραση του παράγοντα της βαρύτητας. «Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε γιατί οι αστροναύτες μόλις φτάσουν στο Διάστημα παρουσιάζουν με αλματώδη ρυθμό όλα τα συμπτώματα της γήρανσης, όπως οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας διαταραχές ύπνου κλπ, και γιατί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ημέρες. Και εφόσον τα συμπτώματα της γήρανσης εξαφανίζονται στους αστροναύτες μόλις επιστρέψουν στη Γη θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη. Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που μπορεί να μας κρατάει υγιείς σε όλη μας τη ζωή, γιατί την εγκαταλείψαμε και ποιες είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης αυτής», αναφέρθηκε η κ Κουρτίδου-Παπαδελή.

 


Κουρτίδου Παπαδέλη Χρυσούλα

Κουρτίδου Παπαδέλη Χρυσούλα Eιδικός Αεροδιαστημικής Ιατρικής, Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εγκεκριμένη ιατρικός εξεταστής ιπταμένων ΗΠΑ, Ελλάδας, Αγγλίας και Καναδά από το 1993. Διευθύντρια του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη.

Τη σκυτάλη πήρε η ερευνητική ομάδα της κας Κουρτίδου από τη Θεσσαλονίκη με την παρουσίαση των αποτελέσματων των πειραμ άτων της Ελληνικής συμμετοχής στην ESA(DLR-Κολωνία).  Στρογγυλή τράπεζα 4″ Ερευνα σε συνθήκες ανάλογες του Διαστήματος»

Παναγιώτης Μπαμπίδης

Παναγιώτης Μπαμπίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής


Cosmonaut Dr. D. Prunariu

Cosmonaut Dr. D. Prunariu

 

 

Η μέρα προχώρησε με την κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας για τα διαστημικά ταξίδια ο κοσμονάυτης Dumitri-Dorin Prunariu.

 

2063126-big

Στο κλείσιμο της ημέρας έγινε παρουσίαση του βιβλίου “Διατηρώντας τη νιότη μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά “ από τους συγγραφείς του κκ Κουρτίδου-Παπαδέλη και Βερνίκου.

Εδώ μπορείτε να διαβασετε αναλυτικά το πρόγραμμα.

….και μία συμβουλή για όλους απο τη ΝΑSA, θα μπορούσαμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη αν κάθε 30 λεπτά κινούμαστε.

Χρύσα Στάθη, Γενικός Ιατρός-μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής της διημερίδας

WP_20160709_11_23_59_Pro

 

Share
Share
Translate »