ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ – Χρύσα Ι. Στάθη

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

diabetes-e1417201161552Ο σακχαρώδης διαβήτης γενικά είναι μία χρόνια νόσος με ενίοτε σοβαρές επιπλοκές, ενώ η ρύθμιση του και η πρόληψη των επιπλοκών είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί μόνο με την καλή και συνεχή συνεργασία γιατρού και ασθενούς

Τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο ορισμός του σακχαρώδους διαβήτη διεθνώς είναι ο εξής:

«μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, λόγω διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας στην έκκριση ή τη δράση της ινσουλίνης ή και τα δύο. Η χρόνια υπεργλυκαιμία οδηγεί μακροπρόθεσμα σε βλάβη, δυσλειτουργία και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων, κυρίως των οφθαλμών, των νεφρών, των νεύρων, των αγγείων και της καρδιάς.»

Ο πιο απλός ορισμός είναι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υπεργλυκαιμία.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι του διαβήτη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Υπάρχει και ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης που εμφανίζεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 το σώμα παράγει πολύ μικρή ποσότητα ινσουλίνης ή και καθόλου, γι’ αυτό τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη εξωγενώς.

Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 , το σώμα μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης χωρίς όμως να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Το 90% περίπου των ατόμων με διαβήτη πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Με την πάροδο του χρόνου το σώμα μπορεί τελικά να μειώσει την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει και να χρειαστεί να χορηγηθεί ινσουλίνη εξωγενώς.

     Η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και ενώ παραδοσιακά είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία, στις μέρες μας εμφανίζεται ακόμη και σε παχύσαρκα παιδιά.


Περισσότερα άρθρα της ιατρού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Share
Translate »