Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας|Χρύσα Ι. Στάθη

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

1abc9a-320x107 Η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά χρόνια νόσος, ή οποία μάλιστα αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο και για ανάπτυξη άλλων νοσημάτων, κυρίως σακχαρώδη διαβήτη καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

 

 gp_paxysarkia_1 Χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταξύ άλλων αναφέρει:

          « …νωρίτερα στην ανθρώπινη ιστορία η αύξηση βάρους και η αποθήκευση λίπους θεωρούταν ως σημάδια υγείας και ευημερίας. Σε περιόδους βαριάς σωματικής εργασίας και συχνών ελλείψεων τροφής, κύριο διατροφικό μέλημα ήταν η εξασφάλιση ικανής ενεργειακής πρόσληψης προς κάλυψη των απαιτήσεων.

          

Σήμερα, βέβαια, καθώς το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται συνεχώς, η  αύξηση βάρους και η παχυσαρκία αποτελούν μία συνεχώς αυξανόμενη απειλή για την υγεία σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος, παρούσα τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα είναι πλέον τόσο συχνή που αντικαθιστά τα πιο παραδοσιακά προβλήματα της δημόσιας υγείας, αυτά του υποσιτισμού και των λοιμωδών νοσημάτων, σαν ένας από τους πιο σημαντικούς βλαβερούς για την υγεία παράγοντες…»

          Από την εισαγωγή της αναφοράς του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για την παχυσαρκία:»OBESITY PREVENTING AND MANAGING THE GLOBAL EPIDEMIC, WHO, GENEVA 2000″

          Η απώλεια βάρους πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και από τους επαγγελματίες υγείας. Όπως και για τα άλλα νοσήματα, δε θα πρέπει να καθυστερεί η αναζήτηση βοήθειας από τον ειδικό, ενώ η καταφυγή σε μεθόδους που διαδίδονται από στόμα σε στόμα χωρίς εξατομίκευση και ιατρική παρακολούθηση μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες για την υγεία του ατόμου.


Περισσότερα άρθρα της ιατρού για την απώλεια βάρους και την σταθεροποίηση του.

Share
Translate »